ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିର ମୁକାବିଲା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମନ୍ଥର କରୁଛି: ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର

ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଆରବିଆଇ) ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶକ୍ତିକାନ୍ତ ଦାସ ମଙ୍ଗଳବାର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଚାରି ପ୍ରତିଶତ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଣିବାକୁ ଆରବିଆଇ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁ ମୁକାବିଲା ପ୍ରକ୍ରିୟା ମନ୍ଥର ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।

ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ରୋକିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିରୁ ପ୍ରତିରୋଧର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଏହାର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହେଉଛି ଯୋଗାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆହ୍ବାନ। ଏହା ପାଣିପାଗ ପରିସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛି। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, କେତେକ ବିକଶିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ପରି ସ୍ଥିତି ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଦେଇଛି। ଫଳରେ ମୁକାବିଲା ପ୍ରକ୍ରିୟା ମନ୍ଥର ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।

ଅନେକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଅଛି। ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଅଧିକ ରହିଛି। ଗତ ସାତ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ପ୍ରାୟ ୮ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଛି। ଭାରତର ମୂଳ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ମେ’ ମାସରେ ଐତିହାସିକ ଭାବେ ସର୍ବନିମ୍ନ ୩ପ୍ରତିଶତ ଛୁଇଁଛି।

ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ନେଇ ଆରବିଆଇ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରିଆସୁଛି। ସମ୍ପ୍ରତି, ଏମପିସି ବୈଠକ ପରେ ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ଏକ ମନ୍ଥର ଗତିଶୀଳ ସ୍ଥିତି ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ଅବଶ୍ୟ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରବନ୍ଧ ବର୍ଗରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଏପ୍ରିଲରେ ୮.୭୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୮.୬୯ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା। ସେହିଭଳି ହୋଲସେଲ ମୂଲ୍ୟ ସୂଚକାଙ୍କ (ଡବ୍ଲୁପିଇ) ଆଧାରିତ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୧୫ ମାସର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ୨.୬୧ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା।

ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରବନ୍ଧରେ ହୋଲସେଲ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ମେ’ ମାସରେ ୧୦ ମାସର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ୯.୮୨ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ମେ’ ମାସରେ ପନିପରିବାରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୩୨.୪୨ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, ଯାହା ପୂର୍ବ ମାସରେ ୨୩.୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ପିଆଜ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୫୮.୦୫ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଆଳୁ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୬୪.୦୫ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।

ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଖବର