ମୂଳା ଖାଆନ୍ତୁ, ବ୍ଲଡପ୍ରେସରରୁ ଦୂରେଇ ରହନ୍ତୁ
ଶୀତ ଋତୁ ପାଦ ରଖୁଛି। ଏବେ ପରିବା ବଜାରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ମୂଳା। ବଜାରରେ ଉଭୟ ଧଳା ଓ ଲାଲ୍ ମୂଳା ମିଳିଥାଏ। ତେବେ ମୂଳା ଯେତିକି ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ, ସେତିକି ଉପକାରୀ। ଏହାର ପତ୍ର ଅର୍ଥାତ ମୂଳାଶାଗ ମଧ୍ୟ ଶରୀର ଲାଗି ଖୁବ୍ ଉପାଦେୟ।
Sambad is now on WhatsApp
Join and get latest news updates delivered to you via WhatsApp
ବ୍ଲଡପ୍ରେସର ଥିଲେ ହଠାତ ମୁଣ୍ଡ ବୁଲେଇ ହୋଇଯାଏ । ସବୁଆଡ ଅନ୍ଧାର ଦିଶେ । ଆମେ ଯଦି ମୂଳା ଶାଗକୁ ଆମ ଖାଇବା ରୁଟିନ୍ରେ ରଖିବା ତା’ହେଲେ ଆମେ ଏଥିରୁ ଲାଭ ପାଇବା । ଲୋକମାନେ ସାଧାରଣତଃ ମୂଳାକୁ ସାଲାଡ୍ ଭାବରେ ଖାଇଥାଆନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହାର ପତ୍ର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକାରୀ । ଏହାର ପତ୍ରରେ କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଫଲିକ୍ ଏସିଡ୍, ଭିଟାମିନ୍ ସି ଆଦି ଥାଏ । ଯାହା ବ୍ଲଡପ୍ରେସର ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ମୂଳାରେ ସୋଡିୟମ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରରେ ଲୁଣର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ବ୍ଲଡପ୍ରେସର ରୋଗୀ ଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭକାରୀ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ମୂଳାରେ ଥିବା ଏଂଥେକାଇନିନ୍ ହୃଦରୋଗ ପାଇଁ ଉପକାରୀ ହୋଇଥାଏ । ଏଥିରେ ଫାଇବର ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଥାଏ । ଫଳରେ ବ୍ୟକ୍ତି କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଥାଏ । ଏହାର ରସକୁ ପାଣି ଓ ମିଶ୍ରି ସହିତ ମିଶାଇ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ପୋଲିଓ ରୋଗ ମଧ୍ୟ ଭଲ ହୋଇଯିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । କେଶ ଝଡ଼ିବା ମଧ୍ୟ କମ୍ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ମୂଳା । ଶରୀରରେ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ କୁ କମ୍ କରି ରକ୍ତ କୁ ଶୁଦ୍ଧ କରିଥାଏ ସହ ନିୟମିତ ମୂଳା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରର ରୋଗପ୍ରତିରୋଧକ କ୍ଷମତା ବଢିଥାଏ ।