ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଜଳଖିଆ ବେଶ ଉପଯୋଗୀ
ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନଙ୍କର ଖାଇବା ଉପରେ ଢ଼େର ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଇଥାଏ।
Sambad is now on WhatsApp
Join and get latest news updates delivered to you via WhatsApp
ଗୁଜୁରାତି ଢୋକଲା ଖାଇବାକୁ ଅନେକ ଲୋକ ପସନ୍ଦ କରିଥାଆନ୍ତି । ସେମାନେ ଜଳଖିଆରେ ଏହାକୁ ଖାଇଥାଆନ୍ତି । ହେଲେ ଆପଣ କ’ଣ ଜାଣନ୍ତି କି ନିୟମିତ ଢୋକଲା ଖାଇଲେ ଓଜନ ହ୍ରାସ ହୋଇଥାଏ । ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ଯେ ଢୋକଲାରେ ଆଦୌ ଫ୍ୟାଟ୍ ନ ଥାଏ । ଏହାକୁ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଆହାର ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।
ଢୋକିଲା ଖାଇଲେ ଶରୀରରେ ନୂଆ କୋଷିକା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ, କାରଣ ଢୋକଲା ବେସନରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଛଡ଼ା ଏଥିରେ ପ୍ରଚୁର ମାତ୍ରାରେ ଫାଇବର୍ ଓ ଆଇରନ୍ ଥାଏ । ୧୦୦ ଗ୍ରାମ୍ ଢୋକଲାରେ ୧୬୦ କାଲୋରି ଥାଏ ।
ଇଡଲି, ଦୋସା ଭଳି ଢୋକଲା ମଧ୍ୟ ଶରୀର ମୋଟାପା କମାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଏକ ସୁସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଜଳଖିଆ, କାରଣ ଏହା ଖୁବ୍ ଲାଇଟ୍ ଫୁଡ୍ । ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଉପାଦେୟ ହେଉଛି ଢୋକଲା । ଏଥିରେ ଫାଇବର ଓ ପ୍ରୋଟିନ୍ର ମାତ୍ରା ଅଧିକ । ଢୋକଲାରେ କମ୍ ପରିମାଣରେ ଗ୍ଲାଇସୋମିକ୍ ଇଣ୍ଡେକସ ଥିବା ହେତୁ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ।
ଆଜିକାଲି ବଜାରରେ ବିଭିନ୍ନ କଂପାନି ମିକ୍ସ ମିଳୁଛି । ଏହାକୁ ନେଇ ସହଜରେ ନିଜ ଘରେ ଢୋକଲା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ପାରୁଛି । ଏଣୁ ଜଳଖିଆରେ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଲେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ କମିଯିବ ବୋଲି କୁହାଯାଉଛି ।