ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଭାରତୀୟ ଲୁଣ ଏବଂ ଚିନି ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଥିବା ଏକ ରିପୋର୍ଟରେ ଦାବି କରାଯାଇଛି। ଏ ବାବଦରେ ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ରିପୋର୍ଟ ପରିବେଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସଂଗଠନ ଟକ୍ସିକ୍ସ ଲିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି। ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ ୧୦ ପ୍ରକାରର ଲୁଣ ଏବଂ ୫ ପ୍ରକାର ଚିନି ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଦାବି କରାଯାଇଛି।

Advertisment

ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ୟାକ୍ ହୋଇଥିବା ଏବଂ ପ୍ୟାକ୍ ହୋଇ ନ ଥିବା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଲୁଣ ଏବଂ ଚିନି ବ୍ରାଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକରେ ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ରହିଛି। ପଥର ଲୁଣ, ସମୁଦ୍ର ଲୁଣ, ଟେବୁଲ୍ ଲୁଣ ଏବଂ ଅଶୋଧିତ ଲୁଣର ନମୁନା ଉପରେ ଗବେଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥି ସହିତ ବଜାରରୁ କିଣାଯାଇଥିବା ଚିନି ମଧ୍ୟ ଅଧ୍ୟୟନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା। ଅନୁସନ୍ଧାନରେ, ସମସ୍ତ ନମୁନାରେ ଫାଇବର, ପେଲେଟ ଏବଂ ଖଣ୍ଡ ଆକାରରେ ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ସର ଉପସ୍ଥିତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ​​। ଯାହାକି ଜହର ଭଳି ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ।

ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ସର ଆକାର ୦.୧ ରୁ ୫ ମିମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିଲା। ଆୟୋଡାଇଜଡ୍ ଲୁଣରେ ଅଧିକ ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା ​। ଏଥିରେ ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପତଳା ତନ୍ତୁ ଆକାରରେ ରହିଥିଲା । ଟକ୍ସିକ୍ସ ଲିଙ୍କର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ତଥା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ରବି ଅଗ୍ରୱାଲଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ସର ଡାଟାବେସ୍ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଏହି ଅନୁସନ୍ଧାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା। ଯାହାଫଳରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଚୁକ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ସଂସ୍ଥାର ଧ୍ୟାନ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରାଯାଇପାରିବ।

ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ସର ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗବେଷକମାନେ ବିପଦକୁ କମାଇବା ପାଇଁ ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଉଦ୍ୟମ କରିପାରିବେ। ଟକ୍ସିକ୍ସ ଲିଙ୍କର ଆସୋସିଏଟ୍ ଡାଇରେକ୍ଟର ସତୀଶ ସିହ୍ନାଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ଲୁଣ ଏବଂ ଚିନିରେ ଏତେ ପରିମାଣର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ରହିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ହୋଇପାରେ।

ଏହାର ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ପରିଣାମ ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ଅଧିକ ଅଧ୍ୟୟନ ଆବଶ୍ୟକ। ଶୁଖିଲା ଲୁଣରେ ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ସର ଉପସ୍ଥିତି କିଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ରତି ୬.୭୧ ରୁ ୮୯.୧୫ ଖଣ୍ଡ ବୋଲି ଜଣାପଡିଛି। ଆୟୋଡିନ ଥିବା ଲୁଣରେ ଏହା ସର୍ବାଧିକ ଏବଂ ପଥର ଲୁଣରେ ଏହା ସର୍ବନିମ୍ନ ରହିଛି।

ସେହିପରି ଚିନିରେ କିଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ରତି ୧୧.୮୫ ରୁ ୬୮.୨୫ ଖଣ୍ଡ ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ମିଳିଥିଲା। ଅଣ-କାର୍ବନିକ ଚିନିରେ ସର୍ବାଧିକ ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ମିଳିଛି। ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଉଭୟ ପରିବେଶ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବିପଜ୍ଜନକ। ପ୍ଲାଷ୍ଟିକର ଛୋଟ କଣିକା ଜଳ, ବାୟୁ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବ ଶରୀରରେ ପ୍ରବେଶ କରିପାରେ।

ଏହି କଣିକା ଫୁସଫୁସ ଏବଂ ହୃଦୟ ପାଇଁ ସାଂଘାତିକ। ଯାହା ନବଜାତ ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅସୁସ୍ଥ କରିପାରେ। ଏହାପୂର୍ବରୁ ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ରିପୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା। ଯେଉଁଥିରେ କୁହାଯାଇଥିଲା ହାରାହାରି ଜଣେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଦିନ ୧୦ ଚାମଚ ଚିନି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୦.୯୮ ଗ୍ରାମ ଲୁଣ ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତି। ଏପରିସ୍ଥଳେ ଏସବୁରେ ମାଇକ୍ରୋପ୍ଲାଷ୍ଟିକର ଉପସ୍ଥିତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚିନ୍ତାଜନକ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା।