ସୁନ୍ଦର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଫଳମୂଳ ଏବଂ ସବୁଜ ପନିପରିବା ସମ୍ବଳିତ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ତେବେ ସାର୍ବଜନୀନ ପନିପରିବାରେ ଲୁକ୍କାୟିତ କୀଟପତଙ୍ଗ ଏବଂ କୃମିର ଉପସ୍ଥିତି ଚିନ୍ତାର କାରଣ। ଆମେ ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ସେଭଳି କିଛି ପନିପରିବାରେ ଥିବା  ଚେପ୍‌ଟା କୃମି ଶରୀରରେ ପ୍ରବେଶ କରି ମସ୍ତିଷ୍କରେ ସଂକ୍ରମଣ ଏବଂ ଗମ୍ଭୀର ସ୍ନାୟୁ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇପାରେ ବୋଲି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ସତର୍କ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। 

Advertisment

ଫୁଲକୋବିରେ ପ୍ରାୟତଃ ଏପରି ଚେପ୍‌ଟା କୃମି ଥାଏ , ଯାହା ଖାଲି ଆଖିକୁ ଦେଖାଯାଏ ନାହିଁ। ସେମାନେ ମାଂସପେଶୀ, ଯକୃତ କିମ୍ବା ମସ୍ତିଷ୍କ ଭଳି ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଙ୍ଗରେ ପହଞ୍ଚି ମାରାତ୍ମକ ପରିଣାମ ଆଣିପାରନ୍ତି। ତେଣୁ  ଫୁଲକୋବିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରି ଗରମ ପାଣିରେ ଫୁଟାଇ ରାନ୍ଧିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେହିପରି ବାଇଗଣରେ ମଧ୍ୟ ଚେପ୍‌ଟା କୃମି ଆକ୍ରମଣର ଆଶଙ୍କା ଥାଏ। ଯଦି ପରିବା କାଟିବା ସମୟରେ ପୋକ ଦେଖାଯାଏ, ତେବେ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଫୋପାଡ଼ି ଦେବା ଭଲ। ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହି ପୋକ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ରୋଷେଇ ପରେ ମଧ୍ୟ ବଞ୍ଚି ରହିପାରନ୍ତି, ଯାହାକୁ ସେବନ କରିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବିପଜ୍ଜନକ ।

ଜହ୍ନିରେ ଥିବା ଚେପ୍‌ଟା କୃମି ଏକ ସପ୍ତାହ ଭିତରେ ଅଣୁ ଆକାରରୁ ଏକ ଇଞ୍ଚ ଯାଏ ବଢ଼ିବା ସହ ମାନବ ଶରୀର ଦେଇ ମସ୍ତିଷ୍କରେ ପହଞ୍ଚିପାରନ୍ତି। ସେହିପରି ବନ୍ଧାକୋବିର ପତ୍ର ପାଖୁଡ଼ା ଚେପ୍‌ଟା କୃମି ଥିବା କାରଣ ପାଇଁ କୁଖ୍ୟାତ। ଏହି ପରଜୀବୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବହୁଗୁଣିତ ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଅଣ୍ଡାଗୁଡ଼ିକ ମାନବ ପାଚନ ପ୍ରଣାଳୀ ଭିତରେ ଫୁଟି ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ଯାତ୍ରା କରିପାରିବେ। ତେଣୁ କଞ୍ଚା ବନ୍ଧାକୋବିକୁ  ବ୍ୟବହାର କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଗରମ ପାଣିରେ ବାଷ୍ପୀଭୂତ କରିବା ଦରକାର। ସେହିପରି ସାରୁ ପତ୍ର ମଧ୍ୟ ଚେପ୍‌ଟାକୃମି ଅଣ୍ଡାକୁ ଲୁଚାଇ ପାରେ। ତେଣୁ ରାନ୍ଧିବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପତ୍ରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଧୋଇବା ଜରୁରି। କ୍ୟାପ୍‌ସିକମ୍‌ର ମଞ୍ଜି ଓ ଭିତର ଅଂଶ ମଧ୍ୟରେ ଚେପ୍‌ଟାକୃମି ଅଣ୍ଡା ରହିପାରେ। ସଂକ୍ରମଣ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ, ସମସ୍ତ ମଞ୍ଜିକୁ ବାହାର କରି ତାହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।