Sambad is now on WhatsApp
Join and get latest news updates delivered to you via WhatsApp
ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ପୋଡ଼ପିଠା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଶୈଳୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ଏଥିପାଇଁ ମାଉସୀ ମା’ଙ୍କ ସେବକମାନେ ହବିଷାନ୍ନ ପାଳିଥାନ୍ତି। ସେବକ ମନୋରଂଜନ ମିଶ୍ର କହିଛନ୍ତି, ମହାପ୍ରଭୁଙ୍କ ପୋଡ଼ପିଠା ପାଇଁ ହେରାପଞ୍ଚମୀ ଦିନ ଚୁଲି ଅନୁକୂଳ ହୋଇଥାଏ। ପୋଡ଼ପିଠା ପାଇଁ ଛେନା, ଅଟା, ଚିନି, ପିସ୍ତା ବାଦାମ, ଅଳେଇଚ, ଲବଙ୍ଗ, ଦେଶୀ ଘିଅ ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରଥମେ ଛେନା, ଅଟା ଓ ଚିନିର ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ। ପରେ ଏକ ପାତ୍ରରେ ଏହି ମିଶ୍ରଣକୁ ରଖାଯାଇ ହେରାପଞ୍ଚମୀରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଚୁଲିରେ ବସାଯାଇଥାଏ। ବାଷ୍ପୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏହାକୁ ସିଝିବାକୁ ଦିଆଯାଏ। ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରାୟ ୮ ଘଣ୍ଟା ଚୁଲିରେ ବସି ସିଝି ସାରିବା ପରେ ଏହାକୁ ଦେଶୀ ଘିଅରେ ଛଣାଯାଇଥାଏ। ପରେ ଏଥିରେ ଆବଶ୍ୟକ ପିସ୍ତା ବାଦାମ, ଅଳେଇଚ, ଲବଙ୍ଗ ଗୁଣ୍ଡ ଆଦି ପକାଯାଏ। ଗୋଟା ପୋଡ଼ପିଠାକୁ ଟିକିଟିକି କରି କାଟିବା ପରେ ତିନି ଦିଅଁଙ୍କ ପାଇଁ ତିନିଟି ମାଟିହାଣ୍ଡିରେ ରଖାଯାଇ ରଥାରୁଢ଼ ଶ୍ରୀଜିଉଙ୍କୁ ସମର୍ପଣ କରାଯାଇଥାଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମିଶ୍ର କହିଛନ୍ତି।