ଆଜିକାଲି ମଧୁମେହ ଏକ ବହୁ ପ୍ରଚଳିତ ରୋଗରେ ପରିଣତ ହୋଇଯାଇଛି। ସାଧାରଣତଃ ଯେଉଁମାନେ ମଧୁମେହ ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ସେମାନେ ଚିନି ଖାଆନ୍ତି ନାହିଁ। କେତକ ଆଦୌ ଚିନି ନ ଖାଇ ତାହାର ବଦଳରେ କୃତ୍ରିମ ଶର୍କରା ସେବନ କରିଥାଆନ୍ତି । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭପ୍ରଦ ବୋଲି କୁହାଯାଇଥାଏ ।
ମାତ୍ର ନିକଟରେ କରାଯାଇଥିବା ଅନୁସନ୍ଧାନରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛିଯେ କୃତ୍ରିମ ଶର୍କରା ସେବନ କଲେ କେବଳ ମଧୁମେହର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ ବଢ଼ିଯାଏ, ତାହା ନୁହେଁ ବରଂ ଶରୀରର ଓଜନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ଏପରିକି ହୃଦ୍ଘାତ ହେବାର ବିପଦକୁ ମଧ୍ୟ ବଢାଇଥାଏ । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ ଏହି କୃତ୍ରିମ ଶର୍କରା ସେବନ ଯୋଗୁଁ ଦାନ୍ତ ପୋକ ଖାଇଥାଏ ବା ଦନ୍ତକ୍ଷୟର ଆଶଙ୍କା ବି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ।
ଏଭଳି ତଥ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପତ୍ରିକା ‘ କରେଣ୍ଟ୍ ବାୟୋଲୋଜି’ରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଶର୍କରା କିପରି କ୍ୟାଲୋରି ବଢ଼ାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ଓ ମସ୍ତିଷ୍କ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଗବେଷଣାତ୍ମକ ପ୍ରବନ୍ଧ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି, ସେଥିରେ ଉପରୋକ୍ତ ତଥ୍ୟର ପ୍ରମାଣ ଦିଆଯାଇଛି ।
ୟେଲ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରଫେସର୍ ଡାନା ସ୍ମଲ୍ କହିଛନ୍ତି ଆମ ଶରୀର ପ୍ରାକୃତିକ ଶର୍କରା ଗ୍ରହଣ କଲେ ଯେଉଁ ଭଳି ମସ୍ତିଷ୍କ ସୁସ୍ଥ ରହେ, ସେଭଳି କୃତ୍ରିମ ଶର୍କରା ସେବନ କଲେ ରହେ ନାହିଁ । ଏଣୁ କୃତ୍ରିମ ଶର୍କରା ଘାତକ ହୋଇପାରେ ବୋଲି ସେ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ।