ଅନ୍ତଃନଳୀରେ ମାତ୍ରାଧିକ ବାୟୁ ଓ ବାଷ୍ପ ଭରିଗଲେ ପେଟ ଫମ୍ପାଇ ଥାଏ। ପେଟ ଫମ୍ପାଇବାର ଅନେକ କାରଣ ଥାଇ ପାରେ, କିନ୍ତୁ ସାଧାରଣ କାରଣ ହେଉଛି ଆମର ଖାଦ୍ୟପେୟ। ଏହି ବିରକ୍ତିକର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏଇ ସବୁ ଜିନିଷ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ।
Sambad is now on WhatsApp
Join and get latest news updates delivered to you via WhatsApp
ବିନ୍ସ୍ ବା ଶିମ୍ବ: ଶିମ୍ବଜାତୀୟ ଫଳରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ପୁଷ୍ଟିସାର ଓ ଶ୍ୱେତସାର ଥାଏ। ଏଥିରେ ତନ୍ତୁର ପରିମାଣ ମଧ୍ୟ କିଛି କମ୍ ନୁହେଁ। ପୁଣି ସେଥିରେ ଥାଏ ଆଲ୍ଫା-ଗାଲାକ୍ଟୋସାଇଡ୍ସ୍ ନାମକ ଶର୍କରା। ଏହି ଶର୍କରା ‘ଫର୍ମେଣ୍ଟାବଲ୍ ଓଲିଗୋ, ଡୁ, ମନୋ-ସାକାରିଡିସ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ପଲିଓଲସ୍’ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ରୂପରେ ‘ଏଫ୍ଓଡିଏମ୍ଏପି’ ବର୍ଗର ଶ୍ୱେତସାର। ଏହା ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶୃଙ୍ଖଳର ଶ୍ୱେତସାର ହୋଇଥିବାରୁ ପାକସ୍ଥଳୀରେ ହଜମ ନ ହୋଇ ଅନ୍ତଃନଳୀ ଯାଇ ସେଠାରେ ଅଣୁଜୀବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପଚିଯାଏ।
କିନ୍ତୁ, ପିଣ୍ଟୋ ବିନ୍ସ୍ ଏବଂ ବ୍ଲାକ୍ ବିନ୍ସ୍ ମଞ୍ଜି ପାଣିରେ ତିନ୍ତାଇ ରାନ୍ଧି ଖାଇଲେ ସହଜରେ ହଜମ ହୋଇ ଯାଉଥିବାରୁ ବାୟୁ ସମସ୍ୟା ଉପୁଜେ ନାହିଁ।
ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ମିଶ୍ରିତ ପାନୀୟ: ପେଟ ଫମ୍ପାଇବା ପାଇଁ ଏହି ପାନୀୟକୁ ସବୁଠୁ ସାଧାରଣ ଅପରାଧୀ ବୋଲି କୁହାଯାଏ। ଏହି ମୃଦୁ ପାନୀୟ ପିଇ ସାରିବା ପରେ ପେଟରେ ବହୁ ପରିମାଣର ବାଷ୍ପ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ଢିକାର ଭାବେ ବାହାରି ଥାଏ। ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ମିଶ୍ରିତ ପାନୀୟ ନ ପିଇ ସାଦା ପାଣି, ସର୍ବତ୍, ଚା ବା କଫି ପିଇବା ଭଲ।
ବ୍ରୋକୋଲି ଓ କୋବି ବର୍ଗର ପରିବା: ବ୍ରୋକୋଲି, ଫୁଲକୋବି, ବନ୍ଧାକୋବି, ବ୍ରୁସେଲ୍ ଗଜା ଆଦି ଖାଇଲେ ପେଟ ଫମ୍ପାଏ। ଏହାକୁ ଅତି ଉତ୍ତମ ରୂପେ ସିଝାଇ ଖାଇଲେ କମ୍ ବାୟୁ ହୋଇଥାଏ। ଏ ପରିବା ବଦଳରେ, କାକୁଡ଼ି, କନ୍ଦ, ଲେଟ୍ୟୁସ୍ ଏବଂ ଜୁଚିନି ଆଦି ଖାଇ ପାରିବେ।
ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଜିନିଷ: ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଖାଦ୍ୟ ପୋଷକତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ୭୦% ଲୋକ ଏହାକୁ ଖାଇ ଲାକ୍ଟୋଜ୍ରେ ପରିଣତ କରି ପାରନ୍ତି ନାହିଁ। ଲାକ୍ଟୋଜ୍ ହେଉଛି ଦୁଗ୍ଧରେ ଥିବା ଏକ ଜାତୀୟ ଶର୍କରା। ଏ ଭଳି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଲାକ୍ଟୋଜ୍ ଅସହଣୀୟ ବୋଲି କହନ୍ତି। ଏହି ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକେ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଖାଇଲେ ପେଟ ଫମ୍ପାଇବା ସହ ପେଟ କାମୁଡ଼ିବା, ବାୟୁ ହେବା ଓ ଅତିସାର ଆଦି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପେଟ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦିଏ। ଏହି ଲୋକମାନେ ବୃକ୍ଷଜାତ କ୍ଷୀର ବା ଲାକ୍ଟୋଜ୍ ନ ଥିବା ଦୁଗ୍ଧଜାତ ପଦାର୍ଥ ଖାଇ ପାରିବେ।
ଗହମ: ଗ୍ଲୁଟେନ୍ ନାମକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥିବାରୁ ଗତ ଅଳ୍ପ କେତେ ବର୍ଷ ହେବ ଗହମର ଅପବାଦ ବଢ଼ି ଚାଲିଛି। କିନ୍ତୁ, ରୁଟି, ପାସ୍ତା ଓ ପାଉଁରୁଟି ଜାତୀୟ ଜିନିଷ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଗହମର ଲୋକପ୍ରିୟତା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇଛି। ସେଲିଆକ୍ ରୋଗୀମାନେ ଗହମଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଖାଇଲେ ପେଟଫମ୍ପାର ସରବ୍ୟ ହୁଅନ୍ତି। ତେଣୁ, ଯଅ, କିନ୍ଓ୍ଵା, ବକ୍ହୁଇଟ୍ ଓ ଆଲ୍ମଣ୍ଡ୍ ଆଦିରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଟା ଖାଇ ପାରନ୍ତି।