ଶୀତ ଋତୁରେ ମଦ୍ୟପାନରୁ ନିବୃତ୍ତ ରହିବା ଉଚିତ,କାରଣ ଜାଣନ୍ତୁ
ଅନେକ ଲୋକ ଭାବନ୍ତି ଯେ ପ୍ରବଳ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତି ହେଉଥିଲେ ଦୁଇ ପେଗ୍ ରମ୍, ହୁଇସ୍କି ବା ଭୋଡକା ନେଲେ ଦେହ ଗରମ ହୋଇଯିବ । ଏହା ମନେ କରି ବହୁ ନିଶାସକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି , ଏପରିକି ଆଦୌ ମଦ ଛୁଉଁ ନଥିବା ଲୋକେ ବି ମଦ୍ୟପାନ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ନିଜ କାମରେ ଆସେ ନାହିଁ, ଏକଥା କ’ଣ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ।
ହୃଦ୍ରୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ’ଣ ଜାଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ?
Sambad is now on WhatsApp
Join and get latest news updates delivered to you via WhatsApp
ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଡା ପି.କେ. ଗୋୟଲଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ଦୁଇ ପେଗ୍ ରମ୍, ହୁଇସ୍କି ବା ଭୋଡକା ପିଇଲେ ଶରୀର କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ଗରମ ହୋଇଯାଏ, କିନ୍ତୁ ପରେ ଅକସ୍ମାତ୍ ମଧୁମେହ ଓ ରକ୍ତଚାପ ବଢିଯିବାର ଆଶଙ୍କା ବଢିଯାଏ । ଏଣୁ ଯେଉଁମାନେ ମଧୁମେହ ଓ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଜନିତ ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ, ସେମାନେ ଏ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଶୀତ ଋତୁରେ ମଦ୍ୟପାନରୁ ନିବୃତ୍ତ ରହିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଶୀତ ଋତୁରେ ମଧୁମେହ, ହୃଦ୍ରୋଗ ଓ ରକ୍ତଚାପ ରୋଗର ଶିକାର ହୋଇଥିବା ରୋଗୀମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ଅଧିକ ଥାଏ । କାରଣ ଏହି ସମୟରେ ରକ୍ତ ଗାଢା ହୋଇଥାଏ । ଫଳତଃ ଶରୀରରେ ରକ୍ତ ଧମନିରେ ଜୋରରେ ଗତି କରିପାରେ ନାହିଁ । ଏଣୁ ଶୀତ ଋତୁରେ ତୈଳ, ଘିଅ ଓ ଲହୁଣୀ ଜାତୀୟ ପଦାର୍ଥ ସେବନରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ ବୋଲି କୁହାଯାଇଥାଏ । ନିଜକୁ ଗରମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟହ ବ୍ୟାୟାମ କରିବା ଏକାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଚିକିତ୍ସକମାନେ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି । ମଦ୍ୟପାନ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ତ୍ୟାଗ କରିବା ଉଚିତ ।
ଶୀତ ଋତୁ ରେ ଲୁଣ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଖାଇବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଚିକିତ୍ସିକ । କାରଣ ଶୀତ ଋତୁରେ ଶରୀରରୁ କମ୍ ପରିମାଣରେ ଝାଳ ନିଷ୍କାସିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଫଳରେ ରକ୍ତଚାପର ସମସ୍ୟା ଅଧିକ ଜଟିଳ ହୋଇଥାଏ । ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପରେ ପୀଡ଼ିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏଥିପାଇଁ ଲୁଣର ପ୍ରୟୋଗ କମ୍ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ରକ୍ତଚାପ ଯୋଗୁଁ ବ୍ରେନ୍ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍ର ଆଶଙ୍କା ବଢିଯାଇଥାଏ ।